Ποιοι είναι οι τύποι των Αρωμάτων? – Οδηγός Αγοράς

Κεφάλαιο 1 – Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων από την SENSES.

Τι είναι η κλασσική Κολόνια, ποια αρώματα λέγονται Eau de Toilette, γιατί τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια? Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι σχετικά απλή! Το καθένα από τα παραπάνω είναι άλλος τύπος αρώματος, επομένως έχουν διαφορετικά ονόματα για να ξεχωρίζουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται στο κάθε από αυτά, καθορίζει και τον τύπο του αρώματος. Όσο αυξάνεται το ποσοστό συγκέντρωσης των αιθέριων ελαίων, τόσο αυξάνεται η διάρκεια και η ένταση του αρώματος, συνεπώς και η ποιότητα με την τιμή τους. Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι των αρωμάτων και μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτούς. Αυτοί είναι 1. Body Mist, 2. au de Cologne, 3. au de Toilette, 4. au de Parfum και 5. Pure Parfum.

Να σημειώσουμε εδώ ότι όλα τα αρώματα της SENSES είναι ενισχυμένα με μεγαλύτερη ποσότητα ελαίων, ώστε να πετύχουμε τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής!

Ποιοι είναι οι τύποι των Αρωμάτων? – Οδηγός Αγοράς Αρωμάτων

1. Τύποι των αρωμάτων – Body Mist ή Eau Fraiche

Ο πρώτος τύπος αρώματος που θα δούμε είναι τα Body Mist και βρίσκετε στο χαμηλότερο επίπεδο της «αρωματικής πυραμίδας». Θα τα συναντήσουμε επίσης με ονόματα όπως Mists, Fragrance Mists, Eau Fraiche και Body Mists. Τα Eau Fraiche αποτελούν μια πιο μοντέρνα εκδοχή των Eau de Cologne (Κολόνια) η οποία έρχεται στην επόμενη βαθμίδα.
Τα Body Mist (ή Eau Fraiche) αποτελούν την πιο ελαφριά εκδοχή του αρώματος, με μικρή περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων από 1% έως 3%. Για το λόγο αυτό έχουν εξαιρετικά μικρή διάρκεια, άρα χρειάζονται ιδιαίτερα συχνή ανανέωση και είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Θα τα βρεις συνήθως σε μεγαλύτερες συσκευασίες, όπως 100ml ή παραπάνω.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει π.χ. το Victoria’s Secret Aqua Kiss Fragrance Mist.

Με το αντίστοιχο άρωμα τύπου της SENSES να είναι το Aqua Kiss – Victoria’s Secret Γυναικείο Άρωμα Τύπου .

2. Τύποι των αρωμάτων – Eau de Cologne ή Κολόνια

Ο επόμενος τύπος είναι τα Eau de Cologne και έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, από 2% έως 4%, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα ελαφριά. Οι κολόνιες έχουν πιο αδύναμη μυρωδιά, αναζωογονητική αίσθηση και σύντομη διάρκεια σε σχέση με τα είδη που θα δούμε παρακάτω. Για αυτό και μπορούν να ανανεώνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Είναι αρκετά οικονομικότερα και η διάρκεια τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 2 ώρες. Συνήθως κυκλοφορούν σε μεγαλύτερες συσκευασίες σε ml λόγω της μεγάλης αραίωσης των ελαίων με νερό και οινόπνευμα. Ο συγκεκριμένος τύπος άρχισε να παρασκευάζεται από συνδυασμό αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών, ενώ η ιστορία αναφέρει ότι τα προτιμούσε ο Ναπολέων.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει π.χ. το Calvin Klein Eternity Eau de Cologne.

Με το αντίστοιχο άρωμα τύπου της SENSES να είναι το Eternity For Men – Calvin Klein Ανδρικό Άρωμα Τύπου.

3. Τύποι των αρωμάτων – Eau de Toilette

Τα Eau de Toilette είναι οι τύποι των Αρωμάτων με ελαφριά και διακριτικά σε ένταση, με περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων που φτάνει το 5% έως 15%. Η διαφορά αυτού του τύπου από το Eau De Cologne δεν είναι πάντα ευδιάκριτη. Ωστόσο, ορισμένες μάρκες περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό αιθέριων ελαίων σε σχέση με το Eau De Cologne. Τα αρώματα Eau De Toilette είναι ελαφριά και πιο διακριτικά από τα Eau De Parfum που θα τα δούμε αμέσως μετά.
Είναι τα πιο εμπορικά αρώματα σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη και για αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά. Διαρκούν συνήθως 2 με 4 ώρες, καθιστώντας τα κατάλληλα για τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ προτιμώνται πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει π.χ. το Versace Crystal Noir Eau de Toilette.

Με το αντίστοιχο άρωμα τύπου της SENSES να είναι το Crystal Noir – Versace Γυναικείο Άρωμα Τύπου.

4. Eau de Parfum

Λίγο πριν την κορυφή, θα συναντήσουμε τα Eau de Parfum. Αντιπροσωπεύουν συνήθως την δυνατή εκδοχή των αρωμάτων της κάθε εταιρείας, καθώς στη σύνθεσή τους περιέχουν 15% έως 20% καθαρό άρωμα. Είναι σαφέστατα πιο έντονα από τα Eau de Cologne και Eau de Toilette.

Επίσης λέμε ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αφού διατηρούνται περισσότερο στο δέρμα χωρίς να εξατμίζονται. Η αρωματική επίδρασή τους διαρκεί 8 ώρες ή και περισσότερο. Ενώ έχουν πολύ καλά αποτελέσματα εάν εφαρμοστούν πάνω στα μαλλιά ή στα ρούχα μας. Συνήθως οι αρωματοποιοί που δημιουργούν την φόρμουλά τους, τα κάνουν και περισσότερο πολύπλοκα, συνδυάζοντας περισσότερα έλαια και με καλύτερη ποιότητα. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να αναδείξουν καλύτερα και τις βασικές νότες του αρώματος και τα κάνουν πιο ενδιαφέροντα.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει π.χ. το Ysl Libre Eau de Parfum.

Με το αντίστοιχο άρωμα τύπου της SENSES να είναι το Libre – YSL Γυναικείο Άρωμα Τύπου.

5. Pure Parfum

Τέλος, στην κορυφή της «αρωματικής πυραμίδας» θα βρούμε τα Pure Parfum. Αυτά, όπως φανερώνει και το όνομά τους, αγνό άρωμα, είναι οι τύποι των αρωμάτων που αποτελούνται κυρίως από τα αιθέρια έλαια της αρωματικής φόρμουλας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε έλαια, που συχνά φτάνει το 20% έως 40%, φοριούνται συνήθως σε μικρή ποσότητα. Ενδείκνυνται για βραδινές ή επίσημες εμφανίσεις, καθώς είναι τα πιο έντονα σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους. Επίσης, έχουν μεγάλη διάρκεια, αντίστοιχα μεγάλη τιμή και διατίθενται συνήθως σε μικρές συσκευασίες των λίγων ml. Εξού και η έκφραση … τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει π.χ. το Nasomatto Afgano Extrait de Parfum.

Με το αντίστοιχο άρωμα τύπου της SENSES να είναι το Black Afgano – Nasomatto Unisex Άρωμα Τύπου.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους τύπους των αρωμάτων εδώ.

1ο Κεφάλαιο: Ποιοι είναι οι τύποι των Αρωμάτων.

2ο Κεφάλαιο: Νότες, Συγχορδίες και Αρωματική Πυραμίδα.

3ο Κεφάλαιο: Αρωματικές οικογένειες και τα γένη τους.

4ο Κεφάλαιο: Σε ποια περίσταση ενδείκνυται κάθε άρωμα.

5ο Κεφάλαιο: Πρακτικές συμβουλές και λάθη.

Posted in Αρώματα Τύπου and tagged .