Πρακτικές συμβουλές και λάθη – Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων

Κεφάλαιο 5 – Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων από την SENSES.

1. Επιλογή αρώματος σε ένα φυσικό κατάστημα.

2. Πως χρησιμοποιούμε σωστά το άρωμά μας?

3. Συχνά λάθη και έξυπνες συμβουλές στην χρήση του αρώματος.

4. Διατήρησε και προφύλαξε το άρωμά σας.

5. Δεν είναι αυθεντικό το άρωμα ή αλλάξανε την φόρμουλα του αρώματος ή δεν τα φτιάχνουν τόσο καλά όσο παλιά!

6. Δημοφιλέστερα αρώματα στην παγκόσμια αγορά μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το σημείο στον Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων θα απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις. Όλα τα αρώματα περιέχουν συστατικά που προέρχονται από φυσικές ή συνθετικές πηγές. Οι συνθέσεις αυτές ενώνονται με κάποιον διαλύτη, όπως π.χ. το αλκοόλ, για να δημιουργήσουν μια μυρωδιά. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εντελώς διαφορετικό πάνω σε κάθε δέρμα, όταν ενωθεί με τη φυσική μυρωδιά του σώματός σου. Μπορεί το ίδιο άρωμα να το μυρίσεις σε έναν φίλο σου και να μη σου αρέσει καθόλου και πάνω στη δική σου επιδερμίδα να αναδύεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

1. Επιλογή αρώματος σε ένα φυσικό κατάστημα

Επιλογή αρώματος σε ένα φυσικό κατάστημα1.Όταν επισκεφτείς ένα κατάστημα, προτίμησε να δοκιμάσεις το άρωμα πάνω στο δέρμα σου και όχι στα χάρτινα tester.

2. Απόφυγε τη δοκιμή πολλών διαφορετικών αρωμάτων την ίδια ημέρα, διότι η όσφρηση σου ενδέχεται να μπερδευτεί και πιθανόν να μην κάνεις σωστή επιλογή. Η δοκιμή έως 3-4 αρωμάτων κάθε φορά είναι αποδεκτή.

3. Αν πρόκειται να δοκιμάσεις πάνω από 1 άρωμα, προσπάθησε ανάμεσα στις δοκιμές να καθαρίσεις την όσφρησή σου μυρίζοντας ένα φακελάκι τσάι ή κόκκους καφέ.

4. Το καλύτερο σημείο δοκιμής είναι το εσωτερικό των καρπών σου. Ψέκασε 1 με 2 φορές και περίμενε τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι να το μυρίσεις ξανά, ώστε να έχουν απελευθερωθεί οι νότες καρδιάς.

5. Μη βιαστείς να αποφασίσεις. Πέρασε κάποιες ώρες με το άρωμα πάνω σου και ρώτησε τη σύντροφό σου ή οικεία πρόσωπα πώς τους φαίνεται και αν πιστεύουν ότι σου ταιριάζει. Είναι σημαντικό η μυρωδιά σου να εξιτάρει τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι.

6. Αν αγοράζεις ένα άρωμα για πρώτη φορά, προτίμησε τη μικρή συσκευασία ακόμη κι αν δεν είναι πιο οικονομική. Το άρωμα δεν έχει απεριόριστο χρόνο ζωής -μάλιστα αρκετά έχουν ημερομηνία λήξης- και πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θα μοιραστείς μαζί του την καθημερινότητά σου, προτού αγοράσεις τα 100ml ή παραπάνω ποσότητα.

7. Όταν καταλήξεις στο άρωμα που σου αρέσει, αναζήτησε προϊόντα shower gel ή after shave της ίδιας σειράς, που ενδεχομένως θα έχουν παρόμοιες νότες και έτσι δε θα περιπλέκονται οι μυρωδιές. Με συνδυαστική χρήση το αποτέλεσμα πάνω σου θα είναι πιο καθαρό και θα έχει ένταση.

2. Πως χρησιμοποιούμε σωστά το άρωμά μας?

Πως χρησιμοποιούμε σωστά το άρωμά μαςΠαρακάτω θα δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιούμε το άρωμά μας σωστά. Έτσι θα βελτιώσουμε το αρωματικό αποτέλεσμα, την αρωματική διάρκειά του αλλά θα κάνουμε και οικονομία.

  1. Τα αρώματα διαρκούν περισσότερο σε λιπαρές επιδερμίδες σε σχέση με τις ξηρές. Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να κρατάμε το δέρμα μας ενυδατωμένο πριν την εφαρμογή του αρώματος. Η χρήση ενυδατικής κρέμας, η οποία έχει κοινά στοιχεία με το άρωμα, όχι μόνο θα ενυδατώσει το δέρμα μας, αλλά θα ενισχύσει και την αποτελεσματικότητα του αρώματος.
  2. Εφαρμόζουμε το άρωμα αμέσως μετά το μπάνιο, που η επιδερμίδα είναι καθαρή, στεγνή και οι πόροι του δέρματος ανοιχτοί. Έτσι θα επιτύχουμε καλύτερη απορρόφηση του αρώματος.

Προσοχή: δεν εφαρμόζουμε άρωμα σε ιδρωμένο δέρμα, γιατί μόνο ευχάριστο δεν θα είναι το αποτέλεσμα!

  1. Δεν ψεκάζουμε από μακριά. Είναι μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη, αλλά στην πραγματικότητα μας στοιχίζει το 50% του αρώματος το οποίο καταλήγει στο πάτωμα.
  2. Η ποσότητα που θα εφαρμόσουμε είναι πολύ σημαντική και εξαρτάται από το είδος του αρώματος. Τα ελαφριά αρώματα, τα Eau De cologne και Eau De Toilette, θα χρειαστεί να τα ανανεώσουμε μερικές φορές μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, τα Eau De Parfum θα διαρκέσουν περισσότερο ακόμη και εάν εφαρμόσουμε μικρή ποσότητα.
  3. Τα σημεία που θα πρέπει να εφαρμόζουμε το άρωμα είναι εκείνα όπου η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο επιφανειακή. Εάν χρησιμοποιούμε Eau De Parfum ή Pure Parfum, τότε αρκεί να ψεκάσουμε τους καρπούς και το λαιμό. Εάν χρησιμοποιούμε Eau De Cologne ή Eau De Toilette, τότε ψεκάζουμε στο εσωτερικό μέρος του καρπού, πίσω από τους λοβούς των αφτιών, στο εσωτερικό μέρος του μπράτσου, στο σημείο ανάμεσα στο στήθος και στο εξωτερικό σημείο του γονάτου.
  4. Η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει τη δύναμη του αρώματος και για το λόγο αυτό, το χειμώνα προτιμάμε πιο βαριές μυρωδιές για γυναίκες ή άνδρες, που θα διατηρηθούν περισσότερο. Το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και οι μυρωδιές πιο έντονες, προτιμάμε κάτι ελαφρύτερο και πιο δροσερό άρωμα για γυναίκες ή άνδρες.

3. Συχνά λάθη και έξυπνες συμβουλές στην χρήση του αρώματος

Συχνά λάθη και έξυπνες συμβουλές στην χρήση του αρώματοςΩς γενική αρχή, το άρωμά σου καλό είναι να μη γίνεται αντιληπτό σε απόσταση που ξεπερνάει το μισό μέτρο. Άρα, υπολόγισε κατάλληλα τους ψεκασμούς και μην το παρακάνεις.

Το εφαρμόζεις πάντα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα, ιδανικά μετά το ντους σου, όταν και οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί και έτσι θα πετύχεις μεγαλύτερη διάρκεια. Αν έχεις ξηρό δέρμα ψεκάζεις παραπάνω ποσότητα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις λιπαρές επιδερμίδες.

Το άρωμα αναδεικνύεται καλύτερα στα πιο θερμά σημεία του σώματος σου. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να ψεκάσεις ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία. Μάλιστα, αν πρόκειται για καινούργιο άρωμα, καλό είναι να περιοριστείς σε 1-2 σημεία μέχρι να το συνηθίσεις.

Δεν τρίβεις ποτέ το άρωμα πάνω στο δέρμα σου. Ψεκάζεις στα σημεία που θέλεις και αφήνεις να αναδυθεί από μόνο του.

Σε καμία περίπτωση δεν ψεκάζεις απευθείας πάνω στα ρούχα, γιατί υπάρχει περίπτωση με τα έλαια να δημιουργήσεις λεκέδες ή να κάνεις ζημιά στο ύφασμα. Επίσης, σίγουρα θα προκύψει εντελώς διαφορετικό οσφρητικό αποτέλεσμα συγκριτικά με την εφαρμογή απευθείας στο δέρμα.

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να φοράς, ταυτόχρονα, διαφορετικά αρώματα.

Όπως αναφέραμε, οι περισσότερες σειρές αρωμάτων συνοδεύονται από αντίστοιχα body lotion, after shave και shower gel, που όταν λειτουργούν συνδυαστικά, απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Τα περισσότερα αρώματα χρειάζονται περίπου 15’ με 30’ μέχρι να απελευθερώσουν τις βασικές νότες μετά την εφαρμογή. Επομένως, είναι καλή ιδέα να φοράς το άρωμα τουλάχιστον 30’ πριν φτάσεις στον προορισμό σου.

4. Διατήρησε και προφύλαξε το άρωμα – Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων

Διατήρησε και προφύλαξε το άρωμαΤο άρωμά σου περιέχει αλκοόλ και συστατικά που είναι ευαίσθητα στο φως, τη θερμοκρασία και την υγρασία, άρα αν θέλεις να διατηρήσεις την έντασή του, πρέπει να προσέξεις ορισμένα μικρά πράγματα στη φύλαξή του:

Φύλαξε το άρωμα σε σκιερό μέρος, ιδανικά σε ντουλάπι, μακριά από την υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία και την υψηλή θερμοκρασία.

Αποφύγετε να ανακινείτε το άρωμά σας, δεν είναι φραπέ!

Μια απλή και πρακτική λύση για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι να το βάλεις στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει να παραμείνει δροσερό, ώστε να μην αλλοιωθεί η οσμή του και να είναι το άρωμα έντονο μέχρι το τέλος του.

Εξυπακούεται ότι μετά από κάθε χρήση φροντίζεις να τοποθετείς το καπάκι στο μπουκάλι για να μην εξατμίζεται.

Κρατήστε το άρωμά σας στην αρχική συσκευασία σφραγισμένο μέχρι την πρώτη χρήση.

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος και τοποθετούμε τα μπουκαλάκια στο ντουλάπι ή το ράφι του μπάνιου. Αυτό δεν είναι σωστό, διότι ο έντονος φωτισμός των μπάνιων εξατμίζει σιγά σιγά το άρωμα με αποτέλεσμα με τον καιρό να χάνει την έντονη μυρωδιά.

5. Δεν είναι αυθεντικό το άρωμα ή αλλάξανε την φόρμουλα του αρώματος ή δεν τα φτιάχνουν τόσο καλά όσο παλιά!

Εάν παρατηρήσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου το άρωμα μας δε μυρίζει το ίδιο, είναι αλήθεια ότι μπορεί να ισχύει ένα από τα παραπάνω ή και όλα μαζί! Η απόδοση ή η μυρωδιά του αρώματος που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια έχει αλλάξει και αυτό σας κάνει έξω φρενών με τις εταιρείες.

Μπορεί όμως να συμβαίνει και κάτι άλλο… θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όσο περνούν τα χρόνια, αλλάζει η χημεία του σώματος μας. Η αλλαγή αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι οι ορμονικές μεταβολές του οργανισμού, η λήψη φαρμάκων ή ακόμη και σε αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες.

Σε μια τέτοια περίπτωση χτυπάει το καμπανάκι… ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Η αρωματοποιεία προχωράει μπροστά και η μόδα αλλάζει, επομένως και εμείς μπορούμε να εξελιχτούμε και να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Δείτε την λίστα από τα πιο δημοφιλή αρώματα σήμερα στην Ελλάδα.

6. Δημοφιλέστερα αρώματα στην παγκόσμια αγορά μέχρι σήμερα – Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων.

Δημοφιλέστερα αρώματα στην παγκόσμια αγορά μέχρι σήμερα.Τα πιο δημοφιλή ανδρικά αρώματα για άνοιξη, καλοκαίρι ή τα πιο δημοφιλή ανδρικά αρώματα για φθινόπωρο, χειμώνα.

Τα πιο δημοφιλή γυναικεία αρώματα για άνοιξη, καλοκαίρι ή τα πιο δημοφιλή γυναικεία αρώματα για φθινόπωρο, χειμώνα.

Δείτε ακόμα τα πιο δημοφιλή Unisex αρώματα για άνοιξη, καλοκαίρι ή τα πιο δημοφιλή Unisex αρώματα για φθινόπωρο, χειμώνα.

Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων τα Best Sellers Ανδρικά αρώματα στην Ελλάδα σήμερα.

Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων τα Best Sellers Γυναικεία αρώματα στην Ελλάδα σήμερα.

Δείτε και τα Best Sellers Unisex αρώματα στην Ελλάδα σήμερα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα Best Sellers των γυναικείων και ανδρικών αρωμάτων αντίστοιχα για το εξωτερικό.

1ο Κεφάλαιο: Ποιοι είναι οι τύποι των Αρωμάτων.

2ο Κεφάλαιο: Νότες, Συγχορδίες και Αρωματική Πυραμίδα.

3ο Κεφάλαιο: Αρωματικές οικογένειες και τα γένη τους.

4ο Κεφάλαιο: Σε ποια περίσταση ενδείκνυται κάθε άρωμα.

5ο Κεφάλαιο: Πρακτικές συμβουλές και λάθη.

Posted in Αρώματα Τύπου and tagged .