Νότες, κύριες Συγχορδίες και Αρωματική Πυραμίδα – Οδηγός Αγοράς

Κεφάλαιο 2 – Οδηγό Αγοράς Αρωμάτων από την SENSES.

Σε αυτό το σημείο θα αναλύσουμε την σύσταση των αρωμάτων και πως μπορούμε να τα περιγράψουμε με λόγια. Για να το κάνουμε αυτό θα θα μιλήσουμε για τις Νότες, τις κύριες Συγχορδίες, την Αρωματική Πυραμίδα και θα απαντήσουμε σε μερικές ερωτήσεις όπως οι παρακάτω.

Τι είναι οι νότες ενός αρώματος?

Τι είναι οι κύριες συγχορδίες σε ένα άρωμα?

Πως αναλύουμε την σύνθεση ενός αρώματος?

Τι είναι η πυραμίδα ενός αρώματος?

1. Τι είναι οι νότες ενός αρώματος?

Για να δημιουργήσει ένας αρωματοποιός ένα νέο άρωμα ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτή θυμίζει πολλές φορές την σύνθεση της μουσικής από τους καλλιτέχνες, για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και παρόμοια ορολογία. Οι αρωματοποιοί επιλέγουν διάφορα αρωματικά έλαια, όπως οι συνθέτες χρησιμοποιούν τις διαφορετικές νότες. Συνεπώς όταν αναφερόμαστε στις νότες ενός αρώματος μιλάμε για τον συνδυασμό των διαφορετικών αρωματικών συστατικών από τα οποία αποτελείται.

Παραδείγματα από νότες ενός αρώματος μπορεί να είναι λεβάντα, πιπέρι μαύρο, φασκόμηλο, Γκρίζα Άμβρα, βανίλια, σανδαλόξυλο, κυπαρίσσι, μήλο, πατσουλί και πολλά άλλα. Ένα άρωμα τύπου της SENSES με αυτά τα συστατικά είναι το Jimmy Choo Man Blue – Jimmy Choo Ανδρικό Άρωμα Τύπου.

Κάποιες από τις αρωματικές νότες με την κατηγορία τους

Επειδή οι αρωματικές νότες που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι περισσότερες από 3000 τις ομαδοποιούμε σε αρωματικές κατηγορίες – ομάδες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε μια σύντομη περιγραφή του αρώματος. Θα αναλύσουμε αυτές τις ομάδες σε επόμενο κεφάλαιο. Παρακάτω, αφού είδαμε για τις Νότες, θα μιλήσουμε για τις κύριες Συγχορδίες και την Αρωματική Πυραμίδα.

2. Τι είναι οι κύριες συμφωνίες ή συγχορδίες σε ένα άρωμα?

Από τους αρωματικές νότες που έχει ένα άρωμα, δημιουργούνται σταδιακά αρμονικές χορδές, απλές ή πολύπλοκες, που αποτελούν την ουσία του αρώματος. Παραδείγματα τόνων αρώματος μπορεί να είναι γκρέιπφρουτ, λεβάντα ή σανταλόξυλο.

Οι κύριες συμφωνίες ή συγχορδίες του αρώματος μπορεί να είναι πικάντικες, ξυλώδεις, γλυκό βαλσαμικό, μόσχος και πολλά άλλα. Οι συγχορδίες αποτελούνται από δύο ή περισσότερες νότες – συστατικά και αποδίδουν ένα αρωματικό αποτέλεσμα. Επομένως ο κάθε συνδυασμός από μεμονωμένα συστατικά (νότες) μας δίνει ένα αποτέλεσμα που το κωδικοποιούμε με μια ονομασία. Οι ονομασίες αυτές αναφέρονται σαν κύριες συμφωνίες και έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά που μας βοηθάει να ομαδοποιήσουμε τα συστατικά και τις μυρωδιές ενός αρώματος.

Το SENSES.COM.GR είναι ίσως το μοναδικό διαδικτυακό κατάστημα στην Ελλάδα που σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε την Κύρια Συγχορδία του αρώματος που σας αρέσει και να βρείτε όλα τα αρώματα που την εμπεριέχουν. Μέσα από τα φίλτρα αναζήτησης των αρωμάτων επιλέξτε μία ή και περισσότερες Κύριες Συγχορδίες του αγαπημένου σας αρώματος και θα βρείτε ποια άλλα αρώματα έχουν παρόμοια αρωματική σύνθεση.

Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν Γυναικεία αρώματα Αλμυρά, Γυναικεία αρώματα Πούδρα και συνδυαστικά Γυναικεία αρώματα Αλμυρά με Πούδρα.

Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν Ανδρικά αρώματα Βανίλια, Ανδρικά αρώματα Βοτανικά και συνδυαστικά Ανδρικά αρώματα Αλμυρά με Βανίλια.

 

3. Πως αναλύουμε την σύνθεση ενός αρώματος? Τι είναι η πυραμίδα ενός αρώματος?

Οι σημερινοί αρωματοποιοί χρησιμοποιούν πάνω από 3000 διαφορετικά αρωματικά συστατικά (νότες). Επίσης κατά μέσο όρο ένα άρωμα περιέχει μερικές δεκάδες από αυτά στην τελική του σύνθεση. Ακόμη είναι γεγονός ότι η ακριβής σύσταση των περισσότερων αρωμάτων παραμένει επτασφράγιστο μυστικό*. Επομένως πως μπορούμε να περιγράψουμε – αναλύσουμε ένα άρωμα στον τελικό χρήστη με λόγια, χωρίς να το έχει χρησιμοποιήσει και χωρίς να αποκαλύψουμε την ακριβή σύνθεσή του?

*Ωστόσο, τα περισσότερα αρώματα μπορούν να προσδιοριστούν βάσει της κυρίαρχης νότας του αρώματος. Όπως οι sommelier αποδομούν το γευστικό προφίλ στο κρασί, με τον ίδιο τρόπο μια έμπειρη «μύτη» μπορεί να αναλύσει την αρωματική πυραμίδα ενός αρώματος.

αρωματική πυραμίδα - Νότες Κορυφής, Μεσαίες Νότες και Νότες ΒάσηςΠαραδοσιακά, τα μεμονωμένα συστατικά του αρώματος χωρίζονται υπό όρους σε τρεις φάσεις της λεγόμενης αρωματικής πυραμίδας. Ονομάζονται Νότες Κορυφής, Μεσαίες Νότες και Νότες Βάσης. Η τριφασική πυραμίδα αρώματος λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του κατασκευαστή και του τελικού πελάτη. Παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση του αρώματος, τα συστατικά που περιέχονται σε αυτό, καθώς και την ένταση ή την αντοχή του αρώματος. Η πυραμίδα αρώματος παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα του αρώματος και την ανάπτυξή του, μετά την εφαρμογή στο δέρμα στο πέρασμα του χρόνο.

  1. Νότες κορυφής (Υψηλές): οι νότες κορυφής είναι τα στοιχεία του αρώματος που μυρίζεις μετά την πρώτη εφαρμογή, η πρώτη εντύπωση που διαρκεί από 5 έως 15 λεπτά και είναι πολύ σημαντική στην επιλογή του αρώματος.
  2. Νότες καρδιάς (Μεσαίες): οι μεσαίες νότες είναι το «σώμα» του αρώματος και τις αντιλαμβάνεσαι περίπου 20 λεπτά μετά την εφαρμογή. Διαρκούν συνήθως από 3 έως 5 ώρες και σκιαγραφούν το χαρακτήρα του αρώματος.
  3. Νότες βάσης (Βασικές): οι νότες βάσης απελευθερώνονται μετά από περίπου 40 λεπτά και αλλάζουν το άρωμα, καθώς αυτό αλληλοεπιδρά με το δέρμα σου, δίνοντας μια έντονη βαθύτερη διάρκεια που το καθιστά «μοναδικό» για κάθε άνθρωπο και μπορεί να κρατήσει ως και 12 ώρες.

4. Τα πιο συνηθισμένα συστατικά που συναντάμε σε κάθε φάση της αρωματικής πυραμίδας.

νότες κορυφής (Υψηλές) των αρωμάτων

 

Στις νότες κορυφής (Υψηλές) των αρωμάτων, μπορείτε συνήθως να αισθανθείτε ενεργητικά αρώματα εσπεριδοειδών από περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι ή λεμόνι, φρέσκο πράσινο, νερό και αιθέριες αρωματικές συμφωνίες. Άλλα φρούτα, μπαχαρικά, βότανα, τσάι ή λουλούδια προστίθενται σε αυτά. Το άρωμα των αλδεϋδών υπάρχει επίσης στα παραδοσιακά αρώματα. Οι νότες κορυφής συχνά συνδυάζονται με μεσαίες νότες, δημιουργώντας μια νέα αρωματική ένωση.

νότες καρδιάς (Μεσαίες) των αρωμάτων

 

Στην συνέχεια οι νότες καρδιάς (Μεσαίες) περιέχουν συνήθως ένα σύνολο από λουλουδένιες μυρωδιές τόσο σε γυναικεία όσο και σε ανδρικά αρώματα. Τα κοινά συστατικά είναι γιασεμί, τριαντάφυλλο, λεβάντα, φρέζια, άνθη πορτοκαλιού, γεράνι, μανόλια, τεμπέρι, υλάνγκ υλάνγκ, γαρδένια, παιώνια, λιλά ή ορχιδέα. Το μεσαίο στρώμα περιλαμβάνει επίσης φρούτα, φυτικά και πικάντικα συστατικά – όπως κανέλα, κάρδαμο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι. Τα βιολετί φύλλα και η ρίζα της ίριδας είναι επίσης πολύ δημοφιλή συστατικά.

νότες βάσης (Βασικές) των αρωμάτων

 

Τέλος οι νότες βάσης (Βασικές) μπορεί να περιέχουν μόσχο, πατσουλί, κεχριμπάρι, βετιβέρ, βανίλια, σπόροι τόνκα, βελανιδιά, κέδρο, σανταλόξυλο και άλλα σπάνια ξυλώδη υλικά. Τα καπνιστά συστατικά όπως το θυμίαμα είναι επίσης δελεαστικά. Σε μερικά αρώματα συναντάμε αρωματικές γκουρμέ συμφωνίες σοκολάτας, ξηρών καρπών, κακάου, καφέ, μελιού, καραμέλας και άλλες «λαχταριστές γεύσεις» βρίσκουν τη θέση τους στη βάση.

Μάθετε περισσότερα για τις Νότες, τις κύριες Συγχορδίες, την Αρωματική Πυραμίδα, τις αρωματικές κατηγορίες μαζί με τις βασικές νότες που τις αποτελούν παρακάτω.

1ο Κεφάλαιο: Ποιοι είναι οι τύποι των Αρωμάτων.

2ο Κεφάλαιο: Νότες, Συγχορδίες και Αρωματική Πυραμίδα.

3ο Κεφάλαιο: Αρωματικές οικογένειες και τα γένη τους.

4ο Κεφάλαιο: Σε ποια περίσταση ενδείκνυται κάθε άρωμα.

5ο Κεφάλαιο: Πρακτικές συμβουλές και λάθη.

Posted in Αρώματα Τύπου and tagged .