Συστατικό αρωματοποιίας Γκρίζα Άμβρα ή Ambergris

Γκρίζα Άμβρα το συστατικό αρωματοποιίας με την ιδιαίτερη προέλευση.

Η Γκρίζα Άμβρα ανήκει στην ομάδα των συστατικών αρωματοποιίας μόσχος, κεχριμπάρι και ζωώδες μυρωδιές. Με το συστατικό αυτό υψηλής αξίας, κατασκευάζονται τις περισσότερες φορές τα ακριβά αρώματα. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν την σύστασή του, δηλαδή ότι προέρχεται από τα κόπρανα της φάλαινας.

Απίστευτο κι όμως αληθινό, οι μεγάλοι αρωματοποιοί του πλανήτη επωφθαλμιούν τα σπάνια εκκρίματα των φαλαινών γνωστά κι ως Ambergris (άμβρα), για να τα χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή αρωμάτων. Παρότι μάλιστα το έκκριμα αυτό παράγεται στο έντερο της φάλαινας, αποπνέει ένα ξεχωριστό άρωμα. Το συγκεκριμένο είναι πολύ σπάνιο και μοιάζει με βράχο. Δεν είναι καθόλου φτηνό, για την ακρίβεια ένα γραμμάριο άμβρα μπορεί να κοστίζει μέχρι και 30 φορές περισσότερο από ένα γραμμάριο ασήμι.

Αυτός ο μεγάλος ογκόλιθος με υψηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία απελευθερώνεται στον ωκεανό και επιπλέει εκεί για χρόνια ή και δεκαετίες. Η παραμονή στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετασχηματίζει την κολλώδη αυτή μάζα, σε ένα σκληρό γκρίζο κομμάτι. Η αρχική προέλευσή του και η φυσική επεξεργασία, το κάνει να περιέχει μια χημική ουσία την αμφρεϊνική (ambrein). Πέρα από την εξαίσια μυρωδιά του όμως χρησιμοποιείται κι ως σταθεροποιητικό. Δηλαδή ως ουσία που κάνει κάποιες μυρωδιές να διαρκούν περισσότερο.

Όμως, το ξεχωριστό άρωμά του και η χρήση του δεν είναι αυτά που την κάνουν τόσο ακριβή. Επί της ουσίας αξίζει παραπάνω από το ασήμι χάρη στη σπανιότητά της. Χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζουν το λόγο οι επιστήμονες, τονίζουν ότι μόνο το 1% των φαλαινών παράγουν την συγκεκριμένη ουσία.

Δείτε όλα τα αρώματα του καταλόγου μας που περιέχουν την αρωματική ουσία Γκρίζα Άμβρα.

Κάποια από τα γνωστά αρώματα που το έχουν στα συστατικά τους είναι:

Uomo - Moschino Ανδρικό Άρωμα

Aventus – Creed Ανδρικό Άρωμα

Invictus – Paco Rabanne Ανδρικό Άρωμα

Libre – YSL Γυναικείο Άρωμα

Reveal – Calvin Klein Γυναικείο Άρωμα

Olympea – Paco Rabanne Γυναικείο Άρωμα

Διαβάστε περισσότερα για το Ambergris εδώ.

 

Συστατικό αρωματοποιίας Γκρίζα Άμβρα ή Ambergis
Συστατικό αρωματοποιίας Γκρίζα Άμβρα ή Ambergis
Posted in Αρώματα Τύπου and tagged .